fbpx

Har du lavet nytårsforsæt?

Det er mange år siden, at jeg sidst lavede et nytårsforsæt. For det meste handlede det om at tabe sig eller stoppe med at ryge, dengang jeg røg. Fælles for alle mine forsæt var, at de ikke lykkes. Jeg var super effektiv i en periode. Jeg var motiveret og følte mig som superwoman, men langsomt sneg mine gamle vaner sig ind på mig igen, og inden længe var jeg tilbage, hvor jeg startede.

Kan du genkende det?

Din motivation er altid højest i starten, hvor du også typisk vil se nogle gode resultater. Men oftest arbejder du ud fra din viljestyrke, hvilket du sagtens kan klare over et kortere vægttabsforløb. Men der er grænser for, hvor langt man kan nå på viljestyrke, og når hverdagen presser på, og opgaverne på jobbet hober sig op, så begynder du stille og roligt, at falde tilbage til dine gamle vaner.

Når du endnu engang fejler, er du måske hurtig til at slå dig selv i hovedet og stemple dig selv som en svag person uden viljestyrke.

Men har du overvejet, at det ikke er dig, der er problemet, men dine nytårsforsæt?

Hvorfor fejler vi?

Vi laver ofte nytårsforsæt ud fra restriktioner og forbud:

  • Jeg må ikke spise slik, chips eller fastfood i år.
  • Jeg skal tabe mig, før jeg må købe nyt tøj.

Forbud og restriktioner medfører ofte, at vi overspiser i de ting, som vi har forbudt os selv.

Eller vi sætter for høje krav til os selv fra starten, ved f.eks. at ville træne tre gange om ugen fra første uge i januar – selvom det er flere år siden, at vi sidst har trænet.

5 råd til nytårsforsæt der holder

1. Lav et realistisk, specifikt og kontrollerbart nytårsforsæt

Hvis du vil lykkes med dit nytårsforsæt – uanset hvad det handler om – skal du lægge en realistisk plan. Og du skal ville det 100 %.

Det hjælper ikke noget at sige, at 2019 skal være året, hvor jeg taber mig.
Sig i stedet for, at ’Jeg vil veje x antal kilo inden 1/6. Det vil jeg gøre, fordi det giver mig glæde og mere energi.’

Når du har sat et realistisk mål, skal du sikre, at det er et mål, du kan kontrollere. Og et vægttab er svært at kontrollere. Fokusér derfor på, hvad årsagen er, til at du tager på, frem for at forsøge at fjerne problemet gennem stramme, urealistiske kostplanner, som alligevel ikke hjælper dig i længden.

Vær nysgerrig på din vægt, og hvad årsagen til dine vægtproblemer skyldes.

Er du stresset, skal dit nytårsforsæt måske være, at du vil forbedre dine forhold, så du mindsker din stress.

Bevæger du dig for lidt, så læg dit fokus på, at du skal få mere motion, hverdagsbevægelse eller sport ind i din hverdag.

Eller er årsagen til dine vægtproblemer, at du spiser for meget eller af helt andre årsager end sult. Så skal dit fokus være, at få et sundt forhold til mad frem for et vægttab.

Når de bagvedliggende årsager til dit vægtproblem er på plads, vil din vægt helt automatisk rette sig ind, og du vil tabe dig på en holdbar og naturlig måde.

2. Læg en plan og skriv ned

Når du har fundet dit mål, skal du skrive det ned. Du skal lægge en realistisk plan for, hvad du vil gøre, for at din plan bliver til virkelighed.

Sæt en startdato, delmål og slutdato. På den måde bliver det lettere at gennemføre og holde fokus og motivationen højt gennem hele forløbet.

Det gør også, at du ikke behøver at diskutere med dig selv, om du skal spise fastfood til aften, fordi du ikke gider lave mad. For tager du diskussionen i hovedet, vil din hjerne altid vinde. Den vil automatisk komme med gode forslag til, hvorfor du skal bestille en pizza eller spise en burger.  Men med en god plan, slipper du for denne indre diskussion.

3. Start blidt ud

Det fungerer ikke med en alt-eller-intet plan, hvor du går all-in med alle ændringer fra dag 1. Den plan er født til at fejle.

Vaner er svære at ændre og det tager tid. Din plan er derfor nødt til at passe ind i dit liv og skal være nydelsesfuldt, da du ellers ikke vil lykkes.

Vær tålmodig med dig selv og så skal du nok få succes.

Tag ét skridt ad gangen, og husk at minde dig selv på, hvordan du vil have det, når du får trænet mere, spiser, når du er sulten eller når du ikke længere føler stres i hverdagen.

4. Forvent at fejle

Læg en plan for, når det går galt. Livet er ikke en motorvej, hvor du kan kører derud af med 110 km i timen, til du når dit mål. Det er let at komme på afveje og ’falde i’.

Kom tilbage på sporet, men vær nysgerrig på, hvorfor du handlede, som du gjorde. På den måde er du klar, hvis det sker igen.

Du tænker måske, at hvis du har du fået spist noget slik, så er hele dagen ødelagt, og du kan lige så godt blive ved med at spise. Men dagen er ikke ødelagt. Forvent at det kan gå galt, og hav en plan for, hvordan du kommer videre.

5. Få hjælp til at lykkes

Det er energikrævende at ændre vaner, og det kan være svært at holde fast i motivationen og fortsætte med at tage de gode valg – især, når vi bliver påvirket af vores omgivelser. Vi tror, at vi er nødt til at klare det hele alene, men ofte hjælper det, hvis vi fortæller vores omgivelser, hvad det er vi har gang i, og hvad de kan gøre for at hjælpe.

Andre gange er det en god ide at få professionel hjælp. Det kunne være en coach, diætist, en personlig træner eller måske et kursus eller en uddannelse.

Er dit nytårsforsæt at tabe dig og vil du have min hjælp? Vil du høre om 1:1 coaching med mig, eller hvad jeg kan tilbyde? Så send en besked fra kontaktsiden eller gennem Facebook messenger og lad os tage en snak.

Jeg tilbyder gratis og uforpligtende afstemningssamtaler, så vi finder ud af, om vi er et match.

Læs om vanecoaching her

Freebie forside

Få guiden 7 strategier til et holdbart vægttab

- og modtag mit nyhedsbrev, hvor du får endnu flere tips, guides og tilbud til en sund og selvkærlig livsstil.

Success - du vil modtage en mail om lidt, hvor du kan hente din kopi af guiden.

Pin It on Pinterest

Share This